Regels voor het toepassen van schadevrije jaren

Acceptanten van AM Assuradeuren krijgen regelmatig verzoeken binnen over het inschalen van een motorrijtuig of om verzekeringen te beëindigen met terugwerkende kracht. Het lijkt ons goed om hier enige spelregels voor te hanteren en onderstaand staat dit beschreven.

Acceptanten van AM Assuradeuren krijgen regelmatig verzoeken binnen over het inschalen van een motorrijtuig. Het lijkt ons goed om hier enige spelregels voor te hanteren en onderstaand staat dit beschreven.

Vier manieren om schadevrije jaren aan te tonen

  1. Roy-data
    Sinds 1 september 2007 bestaat er een centrale database waarin verzekeraars registreren hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Wisselt de klant van verzekeraar? Dan kan de nieuwe verzekeraar via Roy-data snel het aantal schadevrije jaren controleren.
  2. Royementsverklaring
    Heeft de klant schadevrije jaren in het buitenland opgebouwd? Dan vraagt de verzekeraar om een royementsverklaring van de buitenlandse verzekeraar. Deze verklaring krijgt de klant bij het opzeggen van de autoverzekering. Hier staat onder meer op hoeveel schadevrije jaren op moment van beëindigen er zijn.
    De verklaring moet in het Engels of Duits zijn en is maximaal drie jaar geldig.
  3. Leaseverklaring
    Heeft de klant in een leaseauto gereden? Dan ontvangt de klant na afloop van het leasecontract een leaseverklaring. Hierin staat hoelang de klant in de leaseauto heeft gereden en hoeveel (en wat voor soort) schades er zijn geclaimd. De verzekeraar bepaalt vervolgens commerciële treden er worden toegekend.
  4. Werkgeversverklaring
    Heeft de klant in een auto van de zaak gereden? De klant kan dan vragen om een werkgeversverklaring. Deze wordt niet bij alle verzekeraars geaccepteerd. Beter is om de werkgever daarom naar een verklaring van de betreffende verzekeraar te vragen.
    Je moet wel de enige bestuurder van het voertuig zijn geweest.

Schadevrije jaren van je scooter of brommer overzetten

Deze worden door ons niet meer geaccepteerd.

Schadevrije jaren bij een tweede auto

Een klant kan helaas geen schadevrije jaren overnemen van een eerste naar een tweede auto. De tweede auto heeft vaak een andere bestuurder die ook een andere rijervaring heeft. Daarom gelden de schadevrije jaren alleen voor de eerste auto.

Wel geven veel autoverzekeraars extra voordeel met een tweede autoregeling. Wanneer je twee auto's bij dezelfde verzekeraar verzekert, krijg je voor de tweede auto vaak dezelfde no-claimkorting als voor de eerste.

Voorwaarden

Soms stelt de verzekeraar bij een tweede autoregeling een aantal voorwaarden. Denk hierbij aan:

  • De hoofdbestuurder van de auto moet je partner of jij zelf zijn
  • De hoofdbestuurder van de auto moet ouder dan 24 jaar zijn
  • De auto mag niet op naam van je kind staan
  • De auto mag geen hoge waarde hebben
  • Je mag het afgelopen jaar geen schade hebben gereden

Overleg met één van onze acceptanten wat de mogelijkheden hierin zijn.

Schadevrije jaren van iemand overnemen of zelf overdragen

Wil de klant de auto op de naam van iemand anders zetten? Dan is het mogelijk om ook de schadevrije jaren over te nemen. Dit kan bij (ex)partners, of als de klant een auto van zijn/haar bedrijf op privépersoon zet.

  • Schadevrije jaren bij auto van ouders
    Rijdt een kind af en toe in de auto van de ouders? Dan gaan de opgebouwde schadevrije jaren in principe ook naar de ouders, tenzij het kind als regelmatige bestuurder op de polis staat. Maar dat komt eigenlijk nooit voor. Wel zijn er mogelijkheden met een afstandsverklaring.
  • Schadevrije jaren overnemen bij scheiding
    Gaat de klant scheiden, dan is de vraag wat er met de auto wordt gedaan? Welke keuze de klant ook maakt, er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Wie houdt de auto? Wat doet de klant met de schadevrije jaren en welke informatie moet er aan de verzekeraar worden doorgeven? Met een afstandsverklaring is overdracht van schadevrije jaren wel mogelijk.
  • Schadevrije jaren overdragen met afstandsverklaring
    Als de klant om een andere reden de schadevrije jaren over wilt dragen aan iemand anders moet dat door middel van een schriftelijke verklaring gebeuren. Dat heet een afstandsverklaring. De klant is dan zelf de schadevrije jaren kwijt. Een afstandsverklaring is alleen mogelijk als de persoon aan wie je de schadevrije jaren overdraagt al bekend is bij de autoverzekeraar. Bijvoorbeeld als regelmatige bestuurder, partner of kind.

Overleg met één van onze acceptanten wat de mogelijkheden hierin zijn.

Noot:
Afstandsverklaring
Een afstandsverklaring is een schriftelijke verklaring waarmee je je schadevrije jaren over kan dragen aan iemand anders. Je bent ze dan dus zelf kwijt. De schadevrije jaren kunnen namelijk maar op naam van één persoon staan. Je kan niet zomaar je schadevrije jaren aan iemand overdragen. In principe kunnen alleen partners op hetzelfde adres schadevrije jaren aan elkaar overdragen.

Andere regelingen dan bovenstaande, waaronder het splitsen van schadevrije jaren, komen per direct te vervallen.

Stel ons gerust uw vraag

0528 - 348 119
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.